Burası içine girdiğimiz öğreti evinin çıkış kapısının eşiği.

Kule, Yıldız ve Ay kartları... Her biri içinizdeki en önemli çalkantılara ve yüzleştiğiniz her korkunuza dokunuyor. Güven duygusu, hislerinizin yol göstericiliği ve inancınızın güçlülüğü... Şimdi diyeceksiniz ki, peki ama bunlarla daha önce yüzleşmemiş miydik? Bunları atlamamış mıydık?... Evet, atladık ve büyük bir kısmını hallettik yolculuk sırasında. Ama ilk eşiğinizi hatırlayın, orada karşılaştıklarınız gibi değil burada karşınıza çıkacak olanlar. Orada korktuk, kaçtık ve ilerlemekten, yeni adımı atmaktan hep tedirgin olduk. Ama şimdi hali hazırda savaşta aldığımız küçük yara izlerimiz ile mağrur bir savaşçı edası ile son engeli de aşıp varacak olduğumuz yeni Dünya’ya adım atmaya hazırız.

Kule kartı ilk bakışta yıkım gibi görünüyor olabilir, ancak bu şu ana kadar güvendiğiniz ve içinde kendinizi rahat hissetmemenize rağmen katlanmakta olduğunuz toprağınızı gösteriyor aslında. Kartın üzerinde göklerden gelen bir yıldırımla kuleden düşmekte olan iki kişiyi görmekteyiz. Yüzlerindeki şaşkınlık bu durumu beklemediklerini gösteriyor. Yıldırım kule tepesindeki tacı yere düşürmek üzere. Hayatta kendinizi hapsettiğiniz o sevgili kuleniz artık yok. Kudretin, yaşadığınız ve sıkıntı içinde olduğunuz tüm konumlar üzerindeki zaferinizin, yeni fırsatlarla karşılaşacak olduğunuzun habercisidir. Bu noktada olumsuz gibi görünen ama olumlu olan bir anlamı var diyebiliriz. Kule kartının sizin için düz açılmış olması şu anda yer değiştirmeye hazır olduğunuzu, kararlarınızın ve değişiminizin olumlu sonuçlarını karşılamaya başladığınızı işaret ediyor. Yeni olanaklar... Yeni ve temiz başlangıçlar... Yani yeni bir kuleniz olacak demektir. Ama elbette ki bu yeni harika başlangıçlar kulenizin yıkımından hemen sonra olacak demektir. Bu nedenle genelde kartın ilk başta olumsuz olarak başlayan bir yıkımın sonucunun olumlu olacağı anlamını taşıdığını söyleyebilirim. Düz gelmesini umut ederken ters olarak açılmış olması ile yüzleşmek pek de kolay değiş. Çünkü bu, karşınızdaki eşiği aşmaya hazır olmadığınızı, kulenizin henüz yıkılmayacak olduğunu ve dolayısıyla yeni başlangıçların size henüz ulaşmayacak olduğunu işaret eder. Bu noktada ters olan kart size bireysel olarak özgürlüğünüzün henüz beklemede olduğunu ve değişime ayak uydurmak için neyi değiştirmeniz gerektiğini anlamanızı önerir. Bu nerede mi olur? Bir adım geriye gidip gerçekten içinizdeki korkuyu öldürdünüz mü yoksa hala o eski kulede güvendeymiş gibi davranmayı mı seçtiniz diye kendinize sormanız gerekir.

Yıldız Kartı iç açan görüntüsü ile bize uzun zamandır beklediğimiz olumlu anlamlarıyla karşımızda işte... Yıldız hayal gücünün ce sezgilerin sembolüdür kadim zamanlardan beri... Kartta sekiz adet yıldız parlamakta ve bir göl kıyısındaki kız elindeki testideki suyu göle dökmektedir. Bir noktada büyük su ile birlikteliği simgeler bu hareketi. Diğer elindeki testideki suyu da toprağa dökmektedir. Bu ikili hareket maddi ve manevi dünyanın birliği ve uyumu simgeler. Arkadaki ağacın üzerindeki kuş akıl simgesidir. Güzelliğin, aklın ve sezgilerin birlikte uyum içinde oluşu bu noktada size yaratıcı ve yeniliklerle dolu uyumlu bir dönem vaat eder. Temel söylemi uyum olan bu kartın önünüzde düz olarak açılması halinde derin ve temiz bir nefes alabilirsiniz. Çünkü bu durum eşiği uçarcasına atlayacak olduğunuzu, hemen sonrasında da şansın sizinle olacak olduğunu gösterir. Sezgilerinize güvenmeniz gerektiğini ve verdiğiniz kararları sizin için olumlu sonuçları olacak olduğunu gösterir. İlham almak, yaratıcı işlere başlamak, yenilenme gibi aklınıza gelebilecek he türlü olumlu durumun sizi beklediğini hayal edin... Sonra da beklentilerinizin hiç karşılanmadığı, belirsiz ve şüphelerle dolu bir başka diyar düşünün, işte bu diyar maalesef ters olarak açıldığında sizi bekleyenler. Burası yetersizlik durumunun hâkim olduğu bir yer... Tembellik ve değişimin sizden uzak olduğunun göstergesi. Bu noktada ters olarak karşınıza çıkmış bir yıldız kartı söz konusuysa hemen öldürmeniz gereken hangi korkunuz olduğu fikrine geri dönmeniz gerekiyor.

Ay Kartı... Karta ilk baktığımızda gözümüze çarpan ilk şey Ay’a doğru ulumakta olan bir kurt ve bir köpek ve sudan yeni çıkmış bir yengeçtir. Kurt, yıkıcı enerjiyi, köpek uyumu ve yengeç de bilincin açığa çıkmasını yani aklı simgeler. Burada ayın altından damlalar aktığını ya da ışınların yere düşmekte olduğunu görürüz ki bu da karanlıktan yer yüzüne inişi yani yeniden doğuşu simgeler. Buradaki bileşenler birbirlerinden habersiz olarak doğada varlıklarını sürdürür pozisyondadırlar ki bu kartın anlamı da bu noktadan doğar. Sizin dışınızda gerçekleşen ve sizin engel olamayacağınız oluşumların enerjisini taşır. Bu noktada dikkatli olunması gerektiğini, bu eşikten atlarken çevrenizdeki şartların ve onlara karşı olan inancınızın sorgulanması gerektiğini işaret eder. Bu açıdan düz gelmesini istemeyebilirsiniz. Çünkü bu kart karşınıza düz olarak geldiyse hata yapma olasılığınız olduğunu ve yanınızdakilere güvenmemeniz gerektiğini gösterir size. Yolunuzu kaybetmek riski ile karşı karşıyasınız demektir. Sezgilerinizin güçlenmesi ile gerçek ile hayal arasındaki ayırıma varamayabilirsiniz... Bu noktada kartın sizin için ters açılmasını umut ettiğinizi biliyorum... Çünkü düz olduğunda evet yine dikkatli olunması gerektiğini söyler ama bu sefer riski alabilecek olduğunuzu, kararsızlığınızı ve pasifliğinizi yenecek olduğunuzu ve yalansız bir sürecin sizin için başlayacak olduğunu gösterir. Düz geldiğinde bilirsiniz ki adımınızı sağlam bir şekilde atabilir ve çıkış kapısından kafanızı dışarıya rahatlıkla uzatabilirsiniz.

Tarot yolculuğumuz neredeyse bitti... Büyük Arkana’ da sadece üç kart kaldı... Güneş, Mahkeme ve Dünya... Bundan sonraki noktamız tüm bu ceremeli yolculuktan sonra nereye ulaştığımızı görmek. Son aşamada buluşmak üzere diyorum o zaman... Işık’ la Kalın...