Kadim zamanlardan günümüze tüm bilgelerin ve şifacıların önemsediği, kullandığı ve yanlarında taşıdığı o özel meyveler… Toprak, Ateş, Su ve Hava’nın birlikteliğiyle can bulmuş hem bedenimize hem de ruhumuza dokunan o özel meyveler… Nar… İncir… Üzüm… Zeytin… Hepsi pek çok gizli anlam ve etki taşır… En önemlisi ise NAR’dır…
Eski çağlardan bu yana tüm inanç sistemleri içinde Nar, bereket ve bolluk dağıtıcı olarak kabul edilmiştir. Yaşam ve ölümsüzlük, şans ve doğurganlık etkileri bin yıllardır kültürden kültüre aktarılmış ve kullanılmıştır.
Antik dünyadan günümüze tüm kültürlerde kutsal ve tılsımlı kabul edilen bu meyvenin gizli anlamlarını gelin hep beraber görelim;
Antik Yunan mitolojisinde güzellik ve doğurganlık tanrıçası Afrodit’in kutsal meyvesi, aynı zamanda evlilikte sadakatin sembolü olarak da Hera’nın meyvesidir. İklimleri ve iklimlerin değişimlerini sembolize eden Demeter’in hep taşıdığı meyvedir… İçinde bir tane çekirdek yerine onlarca çekirdek taşımasından dolayıdır bu… Hatta antik Yunanca ‘da Nar anlamına gelen Side kelimesi özellikle kentler için kullanılmış, ülkemizdeki Side kenti de bu nedenle bu ismi almıştır. Bir liman kenti olan şehir, bereketli ve şanslı topraklar olmasıyla ünlüdür antik dünyadan beri…
Vietnam mitolojisinde büyüme, çoğalma ve bol çocuk verme enerjileri ile ilişkilendirilmiştir. Zerdüştlükte ise ölümsüzlük anlamındadır. Bunun nedeni, nar ağacının yıl boyu yeşil kalmasıdır. Bu yeşil kalış aynı çam ağacında olduğu gibi ruhun ölümsüzlüğünü sembolize eder. Çocukların takdis törenlerinde nar taneleri ve pirinçler etrafa serpilir ki bereketli ve şanslı bir geleceği olsun. Benzer bir uygulama Anadolu halkları içinde de mevcuttur aslında… Birçok defalar, yeni evli çiftlerin eşiklerine pirinç, buğday ve nar taneleri serpildiğine şahit olmuşuzdur…
Budizm’de kutsallığın ve hayatın olumlu özünü, hastalıklara şifa veren enerjiyi ve özellikle bu enerjiyi içinde taşıdığına inanılmıştır.
Hazar Türkleri arasında, nar açıldığında her bir tanesinin yenmesi gerekir. Bu inanç evlilik törenlerinde halen yer almaktadır. Günümüzde Azerbaycan’da evlenmek isteyen gençler, evlenmek istedikleri kişilere olgunlaşmış nar hediye etmektedir.
Tüm bu uygulamalar sadece biçimsel olarak içerdiği sembolik anlamlardan kaynaklanmaz aslında… Nar, içinde taşıdığı yüksek enerjiler nedeniyle bu formu almıştır demek en doğrusudur…Ana rahmini sembolize eden nar, sudan gelmektedir ve su enerjisini yoğun derecede içermektedir. Aynı zamanda yüksek güneş altında büyüdüğü için Güneş’in tüm yaratıcı özelliğini içine çekerek olgunlaşmıştır.
Nar, ‘Ateş, Nur’ ifadeleri ile birlikte kullanılır. Nur ve Nar aynı kökten gelen iki kelimedir. Kadim zamanlardan bu yana Ateş, ruhu sembolize eder, bu noktada nar, içinde evrensel tüm ruhları barındıran kap olarak varlığını sürdürmüştür. Güneş ve Gök kültlerinde nar bir arada kullanılmıştır. Nar, tüm inanışlarda göğün ve güneşin, ateşin ve suyun kutsallığıyla, hayat vericiliği, yenileme gücüyle bütünleşmiş bir cennet meyvesidir. Hayat Ağacı’nın üstün meyvesidir…
Evet, biliyorum, kesmesi zor, yemesi zor… Ancak atalarımızın özellikle üzerinde durduğu birkaç meyveden biri olan narı hayatınızda bolca bulunmasına özen gösterin… Onun bereketinin, elementsel gücünün, şifasının ve şans enerjisinin hayatınızda yer almasına izin verin…
Nar’lı ve Nur’lu günler için…
Işık’la kalın…